tirsdag 12. januar 2010

Panning/panorering - samt anbefaling om gode fotobøker

Jeg har fått en del spørsmål og kommentarer på panning-teknikken etter bildene fra Geilo. Det finnes utallige sider på nettet der dette er beskrevet, men kort fortalt er dette:
  • PANNING er en teknikk som gjør at bakgrunnen blir blurrete (ute av fokus) mens motivet i bevegelse er skarpt (eller i alle fall mer skarpt enn bakgrunnen).
  • En av de mest frustrerende, men samtidig mest givende teknikker (fra boken Understanding Shutter Speed av Bryan Peterson).
  • Panning kommer av panorering, dvs en kamerabevegelse som beveger seg bortover langs samme akse. Det skrives egentlig pan'ing. Det er egentlig en forkortelse som flere har dratt sammen til ett ord. Pan forkortelse for panorering! (takk Heidi for informasjonen!)
  • Det er ikke nødvendigvis at bevegelsen er bortover (dvs horisontal), den kan også være vertikal - i dette tilfellet kalles det tilt (igjen takk til Heidi!)
  • Kameraet følges altså med motivet - og forblir relativt stasjonært i søkeren. Jo mer i samme posisjon i søkeren jo mer skarpt blir motivet.
  • Lukkertiden er rundt 1/30 sek – noen ganger mer, noen ganger mindre (jeg foretrekker å sette kameraet på lukkertidsprioritet – dvs blenderen settes da av kameraet)
  • Har kameraet automatisk fokus-tracking, så bruk denne (al servo på Canon)
  • Seriebilde-funksjonen på slås på (takk, brumm, for påminningen!)
  • Viktig: bakgrunnen! Det nytter ikke å forsøke panning mot helt hvit bakgrunn, for eksempel. Det beste er mot en fargefylt bakgrunn – en der da vil få blurrete ’streker’ med farger

Mer om panningteknikken:

Eksempler med panning-teknikk fra Digital Photography School:

Det er utrolig artig - men vær forberedt på at det går mange bilder i trash'en etterpå :-)
_____________________________________________________________________________

Forøvrig - dersom noen er ute etter veldig gode fotobøker, som forklarer hva alle disse tallene og betegnelsene er, så anbefaler jeg bøkene skrevet av Bryan Peterson. De er på engelsk, men veldig lettfattelige og illustrative. Bøkene gir en god forklaring på tekniske finesser og teorien bak, men jeg har oppdaget, etter å ha lest en del mer 'enkle' bøker, at jeg faktisk trengte dette for å komme noe videre i forståelsen min om fotografering.

Bryan Peterson: 
Understanding Exposure. Det meste om blender, lukker, iso - og samspillet mellom disse tre. + lys.
Understanding Shutter Speed: Hvordan få bevegelse i bildene (action, panning, etc)
Understanding Close-Up Photography: Makrofotografering / close-up. Utstyr. Bruk av depht of field.
Learn to See Creatively; Design, color and Composition in Photography: Nettopp bestilt...
Beyond Portraiture; Creative People Photography: Nettopp bestilt...

Som dere skjønner liker jeg å lese....

12 kommentarer:

Turid sa...

Hei, så informativ. Jeg har jo aldri hørt det ordet før ;-) men skjønte jo av skibildene hva det var .. Du har fått det til, du. Og skjønner at du er glad i å lese. Tenker du lærer mye om kameraets muligheter på denne måten, og det er jo ikke det dummeste man kan gjøre. Ønsker deg en riktig god dag.

Evami sa...

Spennede med nye teknikker,og de bøkene der skal jeg sjekke ut Gry:) Har et par bøker,men jeg blir jo like dum etter å ha lest de,for de går ikke i dybden på det jeg lurer på!
Takk for gode tips,og actionbilder blir det mye av med aktive gutter i familien:) Ha en trivelig tirsdagskveld:) KLem Eva

happy in pink sa...

jeg stoler på deg, og kommer til å bestille noen av disse bøkene:D har prøvd å lese noen fotobøker tidligere, men har egentlig ikke skjønt noenting...så det har blitt mest prøving og feiling;)
nå sitter vi og ser på nrk super;) gutten snufser fælt, så jeg tror ikke det blir noen narkose til fredag...heldigvis har vi ikke sagt noe til ham enda...så ham får leve lykkelig uvitende enda en stund;)
kan tro det var godt med en tur på Panduro i dag!!!:D

ha en strålende kveld min venn...klem fra oss

Eirin sa...

Skjønner at du liker å lese, og liker at du skjønner verdien av å dele. ;-) Takk for gode tips, og gode ord.
Jeg er på tellern for tiden og gir meg ikke før jeg er på 0. I dag 9, mye fint å si om det tallet. Alt godt fra Eirin

M sa...

Hei snupp, nå ligger du på venstre side av Bloggedamer40+, ta gjerne med deg knappen!
Jeg håper du besøker min private, og kanskje følger :) min blogg også!
Klem, M

RuneE sa...

Takk for anbefalingene - det er mye man skal lære. Selv holder jeg på med Real World Camera RAW with Adobe PS CS4 - av Fraser 6 Scewe.

Jeg er bare halvveis, men det må være den mest fullstendige omtale av RAW-filer som noengang er laget.

Hans HB sa...

Dette kan jeg ikkenoe om! Ser veldig spennende ut. Ble også nysgjerrig på RuneE sine anbefalinger....

Anne sa...

Alt man ikke kan, og alt man ikke har en pepling på, men som en jammen kunne tenke seg å prøvd!! sukk, tid, send meg litt tid og litt tålmod er du snill...

Linkene skal skjekkes ut ja, og det skal forsøkes også må vite, selv om jeg tviler på at resultatene blir som dine, du er jo bare RÅGOD!!!

Kveldsklem

Hege sa...

Tusen takk for at du deler! :))

Jeg er forresten stor fan av Scott Kelby sine bøker. Digital Fotografering 1 til 3, og ikke minst hans bøker om Photoshop!

Heidi Merethe Klingsheim sa...

Så flott og informativt innlegg, Arja!! Du er flink som leser så mye, skulle vært flinkere til det selv, men er ikke så tålmodig! :)

Men siden du hadde linket meg, så MÅ jeg bare kommentere en liten skjønnhetsfeil: En pan går ALLTID horisontalt.
Går den vertikalt kalles det "tilt".
Disse to begrepene (tilting og pan'ing) brukes for å angi en nøyaktig kamerabevegelse, både innen foto og tv-produksjon!

klem :)

ElinSire sa...

Hei kjære deg! Ser jeg har gått glipp av litt av hvert de siste dagene :) Sååå kule de bildene fra Geilo var! Blir råmisunnelig på de panoreringsbildene. Må prøves en gang!

Dette innlegget var bare supert! Så fint at du deler med oss det du har lest. Jeg er ikke så glad i sånt, men ett av nyttårsforsettene mine (egentlig har jeg ingen, men ønsker jo veldig å lære mer om foto, så da tenkte jeg at det fikk bli et nyttårsforsett, da...) var jo at jeg skulle lære mer om foto! Den første boka du anbefaler jar jeg hørt om før, og den skal kjøpes! Hadde det ikke forresten vært supert du, om jeg hadde bodd i Bergen. Da hadde du kunnet lese og forklare for meg, vettu ;) hihi :) Så slapp jeg å knote meg gjennom alt selv. Er vel litt for utålmodig tror jeg...

Også må jeg jo si at det var utrolig bra det panoramabildet du har tatt i siste innlegget ditt også. Helt nydelig solnedgang. Ikke lett det der, og jeg syns resultatet ble helt knall!

Tusen takk også, kjære deg, for såå overveldende koselig kommentar på de siste bildene mine! Det satte jeg så stor pris på, du aner ikke :)

Ha en god kveld min venn :)

Heidi Merethe Klingsheim sa...

He,he! Takk for kommentar på bloggen min!

Håper du ikke oppfattet kommentaren over som "krangling". Jeg vil nødig krangle med NOEN, og hvert fall ikke med deg!! :)
Vi kan jo kalle det "samarbeid over grenser" (her: web-grenser), og det skal jo være både utbytterikt og riktig! :)he,he!

klem fra meg! :)